Az utóbbi 1-2 hónapban robbanásszerűen nőtt azon oldalak száma, ahol a csíráztatást népszerűsítik. Egyre több kertészeti webáruház forgalmaz csíráztató tálakat, csíráztatásra való bio magokat, de a bioboltok polcán is ott sorakoznak késő ősztől tavaszig.
Okkal népszerűek a különböző csírák, hiszen a téli időszakban is nagy mennyiségben juthatunk vitaminokhoz általuk.
Többféle edényt is találhatunk. Számomra mindig az a fontos, hogy ne vásároljak több műanyagot és felesleges jövőbeli hulladékot, illetve az is számít, hogy az otthon fellelhető eszközökkel ki tudjam váltani a vásárlást.
Van műanyag tálcás csíráztatóm is, ajándékba kaptam. Nincs vele semmi gondom, jól használható, könnyen tisztítható.
Amit vásároltam, az egy kerámia csíráztató tál, kicsit nehézkesebb benne csírát nevelni, de azt hiszem, végre sikerült kikísérletezni, hogyan is kell csinálni. Az a titok, hogy az agyagedényt előre be kell ázatni, illetve csíráztatáskor az edényt takarjuk le - én egy kistányért teszek a tetejére, tökéletesen működik.
Amit viszont házilag készítettem, az az üveges csíráztató. Egy dunsztosüveg, egy befőttes gumi és egy darab szúnyogháló kell hozzá. Tökéletesen működik.
A csíráztatás folyamata nem bonyolult. A magokat előre beáztatjuk 12-24 órára, majd mikor megduzzadtak a magok, beletesszük a csíráztató edényünkbe és naponta 2-3 alkalommal alaposan leöblítjük. Fényre nincs szükség a csírázáshoz, de ha már megjelentek a levélkék, fényre téve bezöldülnek, megindul a klorofill termelés bennük. Én zölden szeretem őket és viszonylag sokáig csíráztatom, akár 6-7 napig is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése