Ugrás a fő tartalomra

Csíráztatás - vitamin télen

 Az utóbbi 1-2 hónapban robbanásszerűen nőtt azon oldalak száma, ahol a csíráztatást népszerűsítik. Egyre több kertészeti webáruház forgalmaz csíráztató tálakat, csíráztatásra való bio magokat, de a bioboltok polcán is ott sorakoznak késő ősztől tavaszig. 

Okkal népszerűek a különböző csírák, hiszen a téli időszakban is nagy mennyiségben juthatunk vitaminokhoz általuk. 

Többféle edényt is találhatunk. Számomra mindig az a fontos, hogy ne vásároljak több műanyagot és felesleges jövőbeli hulladékot, illetve az is számít, hogy az otthon fellelhető eszközökkel ki tudjam váltani a vásárlást. 

Van műanyag tálcás csíráztatóm is, ajándékba kaptam. Nincs vele semmi gondom, jól használható, könnyen tisztítható. 

Amit vásároltam, az egy kerámia csíráztató tál, kicsit nehézkesebb benne csírát nevelni, de azt hiszem, végre sikerült kikísérletezni, hogyan is kell csinálni. Az a titok, hogy az agyagedényt előre be kell ázatni, illetve csíráztatáskor az edényt takarjuk le - én egy kistányért teszek a tetejére, tökéletesen működik.



Amit viszont házilag készítettem, az az üveges csíráztató. Egy dunsztosüveg, egy befőttes gumi és egy darab szúnyogháló kell hozzá. Tökéletesen működik. 



A csíráztatás folyamata nem bonyolult. A magokat előre beáztatjuk 12-24 órára, majd mikor megduzzadtak a magok, beletesszük a csíráztató edényünkbe és naponta 2-3 alkalommal alaposan leöblítjük. Fényre nincs szükség a csírázáshoz, de ha már megjelentek a levélkék, fényre téve bezöldülnek, megindul a klorofill termelés bennük. Én zölden szeretem őket és viszonylag sokáig csíráztatom, akár 6-7 napig is. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Légtisztító szobanövények

Nézegettem a napokban a szobanövényeimet, és mit látok? Egy virágot a Spathipyllum 'Chopin' levelei között.  Ez egy nagyon érdekes dolog, mert pont egy hónappal ezelőtt látogattam meg Növényt és Lucát, és panaszkodtam nekik, hogy a spathim nem igazán akar virágozni. 3 éve mentettem őt a halál torkából, nagyon rossz állapotban volt. Akkor megbeszéltem vele, ha feléled a víztől, hazaviszem. Feléledt, hazahoztam. Azóta pedig csak úgy van. Gyönyörű szép, szó se róla, de még nem virágzott. Már másodszor kellett szétültetnem egy év alatt, mert nagyon besűrűsödött. Most úgy döntöttem, egyelőre nagyobb cserepet nem kap, és tőosztást sem csinálok. Erre sikeresen bevirágzott.  Nagyon boldog vagyok, mert több év gondoskodás apró pici eredménye ez. Talán az is segített, hogy felváltva kap bokashi levet, gilisztateát és erjesztett csalánlevet, tápoldat helyett.  Régen nagyon sok növényem volt, de ma már jelentősen leredukáltam a gyűjteményemet. Megváltam szeretett broméliáimtól, orchi...

Mosódió - minden, amit tudni érdemes

Sosem gondoltam volna, hogy valaha az életben eljutok egy másik földrészre. Aztán egyszer csak kiderült, egy évet Indiában tölthetek. És ha már itt vagyok, Nepálba is "átugrottam". Ki kell használni a lehetőséget. Éppen Nepálban sikerült találkoznom élőben azzal a növénnyel, amit otthon már egy ideje használok - vagyis használnék, mert egy picit mindig bajban voltam, mit hogyan kellene csinálni. Ez a növény nem más, mint a Sapindus mukorossi, vagyis a mosódió, helyi nevén Reetha.  Mi az a mosódió? A mosódió egy Délkelet-Ázsiában honos szubtrópusi fa, melynek termését hasznosítják magas szaponin tartalma miatt. Ez azt jelenti, hogy jelentősen lúgos, azaz tisztításra tökéletesen alkalmas. Angolul soapnut-nak hívják itt errefelé, és szinte úton-útfélen terem. Fillérekért hozzá lehet jutni terméséhez. A termés kicsi, gömbölyű és frissen szedve ragadós, amelynek a héját használjuk.. A héj alatt egy fekete magocska csücsül.  A burok három rétegből áll, egy külső védőrétegből, egy...