Könnyen nevelhető fűszer az oregano.
Nálam legalábbis rendkívül strapabíró. Egy évben kétszer tudok róla jelentősebb mennyiséget vágni. Először nyár elején vágom szinte tövig, a leveleket a szárukon hagyom, és amikor megszáradt, akkor morzsolom le.
A másik visszavágás már késő ősszel van, ilyenkor szintén rövidre visszametszem (ez már nem olyan dús és szép termés, mint nyár elején), és furcsa, de kint hagyom télre az erkélyen, szalmával vagy más mulcsanyaggal takarva. Nagyon jól bírja.
A kártevők sem támadják nagyon, mindig szép és egészséges a levele.
Már évek óta saját termesztésű oregánóval készítem a chapatit és fűszerezem a salátáimat. Többnyire szárítva használom, de oregano olajat is lehet belőle készíteni. Én ezt még nem próbáltam. Viszont érdemes sokat fogyasztani belőle, mert tartalmaz vitaminokat és gyógynövény is egyben, hiszen köhögésre, náthára, fertőzésre régen is használták.
Itthon csak egy cserépnyi van belőle, de a közösségi kertünkben a fűszerspirálban is van néhány tő. Igazából egy tő elég egy embernek egy egész éves adaghoz, ráadásul lehet akár többször is vágni, hiszen annál intenzívebben hajt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése