Ha van balkonod és szereted a növényeket, biztosan átmentél már a "Milyen növényt neveljek az erkélyen" dilemma különböző fázisain. Először szerzel pár klasszikus növényt a családból vagy a szomszédoktól, mint a muskátli, a petúnia. Aztán rájössz, hogy neked valami sokkal különlegesebb kell. Jönnek a Bougainvilleák, a különböző citrusok, pálmák, majd mikor a Cycas kiszúrja a szemedet, úgy döntesz, ebből elég. Rájössz, hogy a citromfádon ehető termés lesz. Majd elkezdesz gondolkodni, hogy még milyen ehető dolgot termeszthetnél. Aztán elragad a hév, hogy önellátó erkélygazdává válj és teletolod spenóttal, céklával, fűszernövényekkel és falra futtatott uborkával az egészet. De ez nem elég, még mindig többet akarsz, még mindig különlegesebbet. És ekkor jön a felismerés: zöldségekből és fűszerekből is vannak különlegességek.
Ha ezeken a szakaszokon végigmentél már és itt tartasz, ajánlok neked néhány, általam már kipróbált, erkélyen garantáltan beváló fűszert. Ezek a fűszerek a keleti - főként indiai konyha fontos alapanyagai.
Gyömbér
Gyömbért nevelni nem túl bonyolult, bárki bármit mond. Be kell szerezni a boltok zöldségespultjain leárazott, kissé szottyadt, de még kis hajtáskezdeményekkel rendelkező gyökeret, beültetni egy nagyobb cserépbe, annak a felső rétegébe, locsolni és várni. Persze elő is lehet hajtatni, ahogy a legtöbb rizómát, sztólót, de anélkül is beindul, ha van benne még túlélési ösztön.
A gyömbért indiában már több ezer éve termesztik és használják, rendkívül sokoldalú növény. A rizómát használják ételízesítőként vagy fűszerként. Curry-k, chutney-k, szószok alapanyaga, de szinte minden indiai ételben megtalálhatjuk. Jellegzetesen csípős íze van, amely éhgyomorra étvágygerjesztő, étkezés után pedig emésztésserkentő. Gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki, főként kurkumával együtt alkalmazva. Az ájurvéda szerint is kiváló fűszer.
Természtése valóban nem bonyolult. Ha kihajtott, hamar megindul, és nagyjából fél-egy méteres sásszerű növény lesz belőle. Érdemes már tél végén, tavasz elején fűtött szobában kihajtatni és májusban, a meleg beálltakor ki lehet vinni az erkélyre, mivel legalább 8 hónapra van szüksége, hogy megfelelő méretű rizómákat neveljen. November környékén, amikor elkezd száradni a szára, betakarítható.
Kétszer próbálkoztam vele, mindkétszer lett termés, de tapasztalatból mondom, hogy minél hosszabb ideig tartjuk kellemes körülmények között és minél nagyobb cserépbe ültetjük, annál nagyobb termés várható.
Kurkuma
A kurkuma termesztése kísértetiesen hasonlít a gyömbérére, ezt nem is részletezem, talán az egyetlen különbség, hogy nagyon drága beszerezni, de megsúgom, időnként nagyspáréknál van akciózva, ekkor megéri beszerezni.
Ez a fűszer, amely egyébként kiváló gyógynövény is egyben, szintén Ázsiából származik, mégpedig déli meleg területekről. Indiai sáfránynak is becézgetik. Ételízesítőnek, színezéknek használja elsősorban a nyugati világ, az ájurvéda azonban rendkívül jó gyógyhatásait emeli ki, többek között gyulladáscsökkentő hatását.
Kicsit másképp néz ki a földből kibújva, mint a gyömbér. Ne tévesszük össze a kereskedelemben kapható díszkurkumával, egy családba tartoznak, de amelyik díszes rózsaszín virágzattal rendelkezik, na azt ne együk meg.
Indiai citromfű
Az indiai citromfű egyik kedvenc fűszerem. Sőt, nemhogy fűszerként, de teaként is napi szinten fogyasztom. Melegebb éghajlaton - Indiában például - nagyon könnyen tartható, szabadban, elvadultan is nő. Kellemes citromos illata és íze van.
Kétféleképpen próbálkoztam már termeszteni. Az egyik módszer az volt, hogy vettem a kurkumához hasonlóan csomagolt növényt, és olyan szerencsém volt, hogy a "talpát" nem vágták le, így egy kis pohár vízben ki is gyökerezett. Ezt szaporítottam. Cserépben sajnos rövid életű volt, de akkor még nem ismertem a csínját-bínját, most már azóta okosabb lettem.
Jelenleg épp magról csíráztatom. Nagyon hálás, 2 nap alatt kibújt és már nyújtózik is a fény felé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése