Ugrás a fő tartalomra

Önellátás citrusfélékből?

 Egy időben nagyon rákattantam arra, hogy nekem citromfa kell, aztán nem álltam meg itt, a végén már a legkülönfélébb mediterrán növényeket igyekeztem beszerezni. Próbálkoztam több gyümölccsel, de jelenleg csak egy nagy termő citromfám, egy kis termő Meyer citromom és egy calamondinfám van .



A calamondin nagyon különleges! Pici narancsszínű gömbjei ellenállhatatlan vágyat ébresztenek, aztán mikor beleharapok, az felér egy hidegzuhannyal. Annyira savanyú, hogy egyszer még a nyálmirigyeim is begyulladtak tőle. De persze nem ehetetlen és vannak rá megoldások, hogyan is tudom könnyedén beépíteni az ételeimbe. A héját is megeszem, főleg azért, mert az egészen édes a gyümölcs belsejéhez képest. Nagyon sűrűn virágzik, szinte egész évben folyamatosan, ha jól érzi magát. És nagyon sok termést is nevel egyszerre. Ebből a savanykás citrusféléből bőven elég ez a kisebb fácska, mert nem eszem sűrűn. Tehát ő kiállta az önellátás próbáját.



Van még ezen kívül egy Meyer-citromom. Ez a citrom arról híres, hogy naranccsal és talán pomelóval kereszteszték a citromot, így sokkal édesebb, de citromra hasonlít. A héja kifejezetten vékony. Nálam eddig egyszer virágzott és termett, sajnos azóta csak sínylődik. Most ő is kint marad télre a nagyobbakkal (nálunk enyhék a telek), majd ha fagyok lesznek, behozom ideiglenesen. Nagyon pici, elég gyenge a nemes rész, az alany viszont erős, ezért már többször is vágtam róla vadhajtást. Remélem megmarad és terem még, mert kifejezetten jó íze van. 



A harmadik citrus, amit jelenleg tartok, az egy rendes nagy törzsre nevelt citrom. Ő is folyamatosan virágzik, de idén sajnos egy kivételével minden termését elrúgta. Valószínűleg kevés a tápanyag, át kellene már ültetnem, de sajnos mivel folyamatosan terem és virágzik, nehéz a megfelelő időpontot megtalálnom számára. Még ő is kint van, egy citrom és néhány bimbó van éppen rajta. Mivel idén iszonyúan letetvesedett (pajzstetű fertőzés), ezért a hidegkezelést megadom neki, aztán tavaszi lemosópermet (persze természetes szerekkel) és jöhetnek az erjesztett levek tápanyag utánpótlásnak. 

Tervezek még beszerzeni ezt-azt, természetesen kisebb méretűeket, amelyek nevelhetők erkélyen, a kumquatot és törpenarancsot mindenképpen, de ha végre meglesz az álomkertem, biztosan veszek télálló citromot, narancsfát és egyéb finomságokat. 

Bár a citromból nálam annyira sok fogy, hogy kizárt, hogy önellátásra kellő mennyiséget termesszek, de amikor egy évben egyszer-kétszer szedhetek a saját fámról, az elmondhatatlanul jó érzés. És ami még fontos, a virágok illata olyan isteni, hogy nem lehet betelni velük! Amikor nekiállok beporozni őket, hosszú percekig csak az illatukon meditálok :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csíráztatás - vitamin télen

 Az utóbbi 1-2 hónapban robbanásszerűen nőtt azon oldalak száma, ahol a csíráztatást népszerűsítik. Egyre több kertészeti webáruház forgalmaz csíráztató tálakat, csíráztatásra való bio magokat, de a bioboltok polcán is ott sorakoznak késő ősztől tavaszig.  Okkal népszerűek a különböző csírák, hiszen a téli időszakban is nagy mennyiségben juthatunk vitaminokhoz általuk.  Többféle edényt is találhatunk. Számomra mindig az a fontos, hogy ne vásároljak több műanyagot és felesleges jövőbeli hulladékot, illetve az is számít, hogy az otthon fellelhető eszközökkel ki tudjam váltani a vásárlást.  Van műanyag tálcás csíráztatóm is, ajándékba kaptam. Nincs vele semmi gondom, jól használható, könnyen tisztítható.  Amit vásároltam, az egy kerámia csíráztató tál, kicsit nehézkesebb benne csírát nevelni, de azt hiszem, végre sikerült kikísérletezni, hogyan is kell csinálni. Az a titok, hogy az agyagedényt előre be kell ázatni, illetve csíráztatáskor az edényt takarjuk le - én egy kistányért teszek a

3 különleges fűszer az erkélyre

 Ha van balkonod és szereted a növényeket, biztosan átmentél már a "Milyen növényt neveljek az erkélyen" dilemma különböző fázisain. Először szerzel pár klasszikus növényt a családból vagy a szomszédoktól, mint a muskátli, a petúnia. Aztán rájössz, hogy neked valami sokkal különlegesebb kell. Jönnek a Bougainvilleák, a különböző citrusok, pálmák, majd mikor a Cycas kiszúrja a szemedet, úgy döntesz, ebből elég. Rájössz, hogy a citromfádon ehető termés lesz. Majd elkezdesz gondolkodni, hogy még milyen ehető dolgot termeszthetnél. Aztán elragad a hév, hogy önellátó erkélygazdává válj és teletolod spenóttal, céklával, fűszernövényekkel és falra futtatott uborkával az egészet. De ez nem elég, még mindig többet akarsz, még mindig különlegesebbet. És ekkor jön a felismerés: zöldségekből és fűszerekből is vannak különlegességek.  Ha ezeken a szakaszokon végigmentél már és itt tartasz, ajánlok neked néhány, általam már kipróbált, erkélyen garantáltan beváló fűszert. Ezek a fűszerek a

Búzafű - a csodaszer

  A klorofill folyékony napfény. Nem tudom, hol hallottam ezt először, talán valamelyik egyetemi órán. És azóta mindig itt motoszkál a fejemben, ha meglátok egy zöldlevelű növényt.  Vegán vagyok és sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, de ha a zöld színű levelek jönnek szóba, valahogy mindig elszomorodok, mert tudom, hogy minél több zöldet kellene a szervezetembe juttatnom, de elég nehéz kivitelezni. Egyrészt nagyon nagy mennyiséget kellene elcsócsálni, ami igen hosszú ideig tartana, másrészt vannak olyan levelek, melyeknek a rostjait szinte lehetetlen komolyabb fogínygyulladás vagy rágóizomgörcs nélkül elrágni.  Erre találták ki a turmixokat és a préselt leveket. A kettő között az a különbség, hogy a turmix az egész növényt tartalmazza a rostokkal együtt, a lé viszont tisztán a növények kipréselt leve. Ez kell nekünk a búzafűből is, mert a rostjai olyan erősek, hogy nem bírna vele az emésztőrendszerünk.  Na de rátérve a búzafűre: ez tipikusan tehénkaja. Nem tudom, ki próbált m