Ugrás a fő tartalomra

Ehető virágok az erkélyen


 Kis helyen is elfér a nagy zöldségarzenál mellett néhány dísznövény. Annak idején, amikor még eszembe sem jutott, hogy a kis erkélyemen gazdálkodjak, a dísznövények már ott voltak. Nem a klasszikus balkonnövények voltak a kedvenceim, de úgy tűnik, minél bölcsebb leszek, annál inkább az úgynevezett szokványos növényekhez konvergálok. No nem a muskátlihoz - bár hozzáteszem, néhány különleges változata nagyon is elférne még itt-ott -, hanem minden máshoz, amit ilyenkor kapni lehet a virágboltok és kertészetek polcain. 

Azonban feltett szándékom, hogy amennyi élelmiszert csak lehet, termeljek meg magamnak, így elkezdtem a multifunkciós növények felé kacsintgatni. Szeretem, ha van díszítő érték, ez is egy fontos szempont, de legyen emellett hasznos is - minimum védőnövény, amely elriasztja a kártevőket, és azért jó lenne, ha lenne ehető része is, így valójában a permakultúrás körforgásba is beilleszthető.

Mostanság nagy népszerűségnek örvend például a sarkantyúka. A pandémia óta egyre többen adják fejüket kertészkedésre és ismerkednek meg az alapokkal, így ők már tudják, hogy a sarkantyúka egy igazi csodanövény: fogyasztható a levele és a virága is, rendkívül dekoratív, a hosszan kúszó fajtája árnyékol, takar, kellemes mikroklímát teremt más növényeknek, és nem utolsó sorban az egyik legkiválóbb védőnövény, hiszen a levéltetvek jobban szeretik őt még a zöldségeinknél is. Én már évek óta alkalmazom és igazán jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, így nagy szeretettel ajánlom is a természtését. 

Szintén nagyon nagy kedvencem a rózsa. Igen. Furcsa lehet, hogy őt hozom példának, egyrészt egy erkélyen cserépben nagyon nehéz nevelni, másrészt folyton valami megtámadja. Igen ám, de pont ez a cél. Ha pedig a levéltetvek nem támadják meg, és a virága kinyílik, máris megvan a házi rózsavíz vagy teafű is egyben. Ha sikerül illatos rózsát nevelnünk, akkor pedig még egy érzékszervünket kényeztethtjük általa. Nekem két szín van jelenleg az erkélyemen, az egyik illatos, a másik nem, mindkettő minirózsa. Eddig a virágot nem fogyasztottam, de idén úgy döntöttem, hogy teafűnek elteszek majd néhány fejet. 

Nagyon szeretem még a büdöskét. Klasszikus védőnövény, a régi házikertek egyik dísznövénye, de kevesen tudják, hogy valójában ehető a virágszirma. Bár a 'büdöske' nem túl bizalomgerjesztő. Ebben az esetben érdemes egy másik nevén szólítani, ő ugyanis hivatalosan 'bársonyvirág'. Így már sokkal jobban hangzik, nem igaz? 

Van még több növény is az erkélykertemben, amelyet fogyasztok és dísznövényként is használom, ilyen például az olajfám, amelynek a leveléből immunerősítő teát szoktam készíteni, vagy az aloe verám, a kövirózsáim. 


A legvégére hagytam azonban egy olyan kétnyári dísznövényt, ami évek óta folyamatosan a salátáimat díszíti. Az árvácskáról van szó, annak is kisvirágú változatát fogyasztom. A virágok csodaszépek, jelenleg 7 szín van belőlük, de még kettőt szeretnék szerezni és egy 9 rekeszes fűszernevelő edénybe bele is teszem őket, ez a következő hét terve. Jelenleg ugyanis egy 60-as virágládában vannak, ahol elég nagy most a zsúfoltság és nem hagyják egymást növekedni. Az a láda tökéletes lesz majd a csilipaprikáimnak, úgyhogy még a hét folyamán beruházok egy újabb emeletes edénybe. Ezzel még helyet is fogok spórolni. 

Végre itt van a tavasz, melegszik az idő, már alig várom, hogy egy dzsungel legyen az erkélyen. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csíráztatás - vitamin télen

 Az utóbbi 1-2 hónapban robbanásszerűen nőtt azon oldalak száma, ahol a csíráztatást népszerűsítik. Egyre több kertészeti webáruház forgalmaz csíráztató tálakat, csíráztatásra való bio magokat, de a bioboltok polcán is ott sorakoznak késő ősztől tavaszig.  Okkal népszerűek a különböző csírák, hiszen a téli időszakban is nagy mennyiségben juthatunk vitaminokhoz általuk.  Többféle edényt is találhatunk. Számomra mindig az a fontos, hogy ne vásároljak több műanyagot és felesleges jövőbeli hulladékot, illetve az is számít, hogy az otthon fellelhető eszközökkel ki tudjam váltani a vásárlást.  Van műanyag tálcás csíráztatóm is, ajándékba kaptam. Nincs vele semmi gondom, jól használható, könnyen tisztítható.  Amit vásároltam, az egy kerámia csíráztató tál, kicsit nehézkesebb benne csírát nevelni, de azt hiszem, végre sikerült kikísérletezni, hogyan is kell csinálni. Az a titok, hogy az agyagedényt előre be kell ázatni, illetve csíráztatáskor az edényt takarjuk le - én egy kistányért teszek a

3 különleges fűszer az erkélyre

 Ha van balkonod és szereted a növényeket, biztosan átmentél már a "Milyen növényt neveljek az erkélyen" dilemma különböző fázisain. Először szerzel pár klasszikus növényt a családból vagy a szomszédoktól, mint a muskátli, a petúnia. Aztán rájössz, hogy neked valami sokkal különlegesebb kell. Jönnek a Bougainvilleák, a különböző citrusok, pálmák, majd mikor a Cycas kiszúrja a szemedet, úgy döntesz, ebből elég. Rájössz, hogy a citromfádon ehető termés lesz. Majd elkezdesz gondolkodni, hogy még milyen ehető dolgot termeszthetnél. Aztán elragad a hév, hogy önellátó erkélygazdává válj és teletolod spenóttal, céklával, fűszernövényekkel és falra futtatott uborkával az egészet. De ez nem elég, még mindig többet akarsz, még mindig különlegesebbet. És ekkor jön a felismerés: zöldségekből és fűszerekből is vannak különlegességek.  Ha ezeken a szakaszokon végigmentél már és itt tartasz, ajánlok neked néhány, általam már kipróbált, erkélyen garantáltan beváló fűszert. Ezek a fűszerek a

Búzafű - a csodaszer

  A klorofill folyékony napfény. Nem tudom, hol hallottam ezt először, talán valamelyik egyetemi órán. És azóta mindig itt motoszkál a fejemben, ha meglátok egy zöldlevelű növényt.  Vegán vagyok és sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, de ha a zöld színű levelek jönnek szóba, valahogy mindig elszomorodok, mert tudom, hogy minél több zöldet kellene a szervezetembe juttatnom, de elég nehéz kivitelezni. Egyrészt nagyon nagy mennyiséget kellene elcsócsálni, ami igen hosszú ideig tartana, másrészt vannak olyan levelek, melyeknek a rostjait szinte lehetetlen komolyabb fogínygyulladás vagy rágóizomgörcs nélkül elrágni.  Erre találták ki a turmixokat és a préselt leveket. A kettő között az a különbség, hogy a turmix az egész növényt tartalmazza a rostokkal együtt, a lé viszont tisztán a növények kipréselt leve. Ez kell nekünk a búzafűből is, mert a rostjai olyan erősek, hogy nem bírna vele az emésztőrendszerünk.  Na de rátérve a búzafűre: ez tipikusan tehénkaja. Nem tudom, ki próbált m