Az idei tavasz érdekesen alakult. Februárban tavasz volt, márciusban tél, az április pedig a bolondját járatta velünk. Most beléptünk a májusba, és hirtelen jött egy pár nap nyár, aztán ez a hétvége is jeges széllel zárult. Van egy olyan gyanúm, hogy a májusban sem fogunk unatkozni.
Az időjárás nem csak minket befolyásol. Késlelteti a növényeket is, így jártunk idén is, mondhatom, hogy szerencsére, a medvehagymával. Amikor a hagymák elindultak az avar alatt, utána hirtelen beállt a tél megint, így 2 hétig nem történt velük semmi, és ezután is csak szép lassan tudtak a levelek kibújkálni.
Most, május elején még van olyan terület, ahol a medvehagyma még csak bimbós, és van olyan is, ahol már el is virágzott. De ez nekünk jó, mert kaptunk pár extra hétvégét feltankolni a tartalékokat.
Én az utóbbi két hétben már nem is szedtem, annyira sok volt még itthon a hűtőszekrényben. Szerencsére a hagymalevelek sokáig elállnak. Úgy szoktam csinálni, amint leszeden és hazaérek vele, megy egy nagy tál vízbe, hogy friss maradjon, majd onnan zárható dobozkákban a hűtőszekrénybe. Leginkább nyersen fogyasztom, de idén is sikerült akkora mennyiséget szedni, hogy tudtam belőle eltenni egész évre.
A medvehagyma jótékony hatásai többek között: természetes antibiotikum, vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő, görcsoldó.
Ezeket a jótékony hatásokat biztosan más is szeretné egész évben élvezni, nem csak én. Tudom, hogy jobb mindent a saját szezonjában fogyasztani, de kis mennyiségben, főleg ha van rá lehetőség, mindig elteszek belőle. Az alábbiakban leírom a saját tapasztalataimat 3 tartósítási módról.
1. szárítás
Azért ezzel kezdem, mert igyekszem hamar túlesni rajta. :) Nem a kedvencem, bevallom őszintén, de semmilyen zöld levelűt vagy fűszert nem szeretek így tartósítani, mert számomra kevésbé érezhető eredeti aromájuk. A medvehagyma is egy fura illatú és fűszeres, szintén fura ízű szárítmánnyá válok. Apróra szoktam vágni a leveleket, levegőn megszárítom és üvegekben tárolom. Amihez nekem bevált: vegán tojásrántotta ízesítéséhez, valamint petrezselymes burgonya helyett medvehagymás burgonyaként, mert a petrezselymet nem szeretem.
2. fagyasztás
Ez sem a kedvencem, mivel a fagyasztás során a rostok elvesztik tartásukat, és a fagyasztóból előcibált medvehagyma levelek már csak pépesítve alkalmasak ételek ízesítésére. Ettől függetlenül különböző krémekhez, szószokhoz adva kitűnő, egy jó kis fűszeres humuszba minden gond nélkül belekeverem fokhagyma helyett.
3. pesto készítés
Vegán vagyok, úgyhogy a pesto kissé módosult formában értendő. A friss, mosott leveleket turmixgépben jó sok olaj (nyers napraforgóolaj) hozzáadásával összeturmixolom, majd adok hozzá finomra aprított napraforgómagot és sót. Az üvegek a hűtőbe kerülnek, mert nyers marad a pép, de elég sokáig, több hónapig elállnak, még egy kis sót szoktam a tetejére hinteni, illetve olajat öntök rá. A medvehagyma pesto-t (vagy nevezhetjük krémnek is) főleg piritóson fogyasztom, de készült már belőle medvehagymás-vegán tejszínes spagetti is.
Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, olvass tovább a gyógyhatású növényekről:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése