Ugrás a fő tartalomra

3 módszer a medvehagyma tartósítására

 Az idei tavasz érdekesen alakult. Februárban tavasz volt, márciusban tél, az április pedig a bolondját járatta velünk. Most beléptünk a májusba, és hirtelen jött egy pár nap nyár, aztán ez a hétvége is jeges széllel zárult. Van egy olyan gyanúm, hogy a májusban sem fogunk unatkozni. 

Az időjárás nem csak minket befolyásol. Késlelteti a növényeket is, így jártunk idén is, mondhatom, hogy szerencsére, a medvehagymával. Amikor a hagymák elindultak az avar alatt, utána hirtelen beállt a tél megint, így 2 hétig nem történt velük semmi, és ezután is csak szép lassan tudtak a levelek kibújkálni. 

Most, május elején még van olyan terület, ahol a medvehagyma még csak bimbós, és van olyan is, ahol már el is virágzott. De ez nekünk jó, mert kaptunk pár extra hétvégét feltankolni a tartalékokat. 


Én az utóbbi két hétben már nem is szedtem, annyira sok volt még itthon a hűtőszekrényben. Szerencsére a hagymalevelek sokáig elállnak. Úgy szoktam csinálni, amint leszeden és hazaérek vele, megy egy nagy tál vízbe, hogy friss maradjon, majd onnan zárható dobozkákban a hűtőszekrénybe. Leginkább nyersen fogyasztom, de idén is sikerült akkora mennyiséget szedni, hogy tudtam belőle eltenni egész évre.

A medvehagyma jótékony hatásai többek között: természetes antibiotikum, vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő, görcsoldó.

Ezeket a jótékony hatásokat biztosan más is szeretné egész évben élvezni, nem csak én. Tudom, hogy jobb mindent a saját szezonjában fogyasztani, de kis mennyiségben, főleg ha van rá lehetőség, mindig elteszek belőle. Az alábbiakban leírom a saját tapasztalataimat 3 tartósítási módról. 

1. szárítás

Azért ezzel kezdem, mert igyekszem hamar túlesni rajta. :) Nem a kedvencem, bevallom őszintén, de semmilyen zöld levelűt vagy fűszert nem szeretek így tartósítani, mert számomra kevésbé érezhető eredeti aromájuk. A medvehagyma is egy fura illatú és fűszeres, szintén fura ízű szárítmánnyá válok. Apróra szoktam vágni a leveleket, levegőn megszárítom és üvegekben tárolom. Amihez nekem bevált: vegán tojásrántotta ízesítéséhez, valamint petrezselymes burgonya helyett medvehagymás burgonyaként, mert a petrezselymet nem szeretem.

2. fagyasztás

Ez sem a kedvencem, mivel a fagyasztás során a rostok elvesztik tartásukat, és a fagyasztóból előcibált medvehagyma levelek már csak pépesítve alkalmasak ételek ízesítésére. Ettől függetlenül különböző krémekhez, szószokhoz adva kitűnő, egy jó kis fűszeres humuszba minden gond nélkül belekeverem fokhagyma helyett.

3. pesto készítés

Vegán vagyok, úgyhogy a pesto kissé módosult formában értendő. A friss, mosott leveleket turmixgépben jó sok olaj (nyers napraforgóolaj) hozzáadásával összeturmixolom, majd adok hozzá finomra aprított napraforgómagot és sót. Az üvegek a hűtőbe kerülnek, mert nyers marad a pép, de elég sokáig, több hónapig elállnak, még egy kis sót szoktam a tetejére hinteni, illetve olajat öntök rá. A medvehagyma pesto-t (vagy nevezhetjük krémnek is) főleg piritóson fogyasztom, de készült már belőle medvehagymás-vegán tejszínes spagetti is. 


Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, olvass tovább a gyógyhatású növényekről:

Különleges fűszerek

Búzafű



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csíráztatás - vitamin télen

 Az utóbbi 1-2 hónapban robbanásszerűen nőtt azon oldalak száma, ahol a csíráztatást népszerűsítik. Egyre több kertészeti webáruház forgalmaz csíráztató tálakat, csíráztatásra való bio magokat, de a bioboltok polcán is ott sorakoznak késő ősztől tavaszig.  Okkal népszerűek a különböző csírák, hiszen a téli időszakban is nagy mennyiségben juthatunk vitaminokhoz általuk.  Többféle edényt is találhatunk. Számomra mindig az a fontos, hogy ne vásároljak több műanyagot és felesleges jövőbeli hulladékot, illetve az is számít, hogy az otthon fellelhető eszközökkel ki tudjam váltani a vásárlást.  Van műanyag tálcás csíráztatóm is, ajándékba kaptam. Nincs vele semmi gondom, jól használható, könnyen tisztítható.  Amit vásároltam, az egy kerámia csíráztató tál, kicsit nehézkesebb benne csírát nevelni, de azt hiszem, végre sikerült kikísérletezni, hogyan is kell csinálni. Az a titok, hogy az agyagedényt előre be kell ázatni, illetve csíráztatáskor az edényt takarjuk le - én egy kistányért teszek a

3 különleges fűszer az erkélyre

 Ha van balkonod és szereted a növényeket, biztosan átmentél már a "Milyen növényt neveljek az erkélyen" dilemma különböző fázisain. Először szerzel pár klasszikus növényt a családból vagy a szomszédoktól, mint a muskátli, a petúnia. Aztán rájössz, hogy neked valami sokkal különlegesebb kell. Jönnek a Bougainvilleák, a különböző citrusok, pálmák, majd mikor a Cycas kiszúrja a szemedet, úgy döntesz, ebből elég. Rájössz, hogy a citromfádon ehető termés lesz. Majd elkezdesz gondolkodni, hogy még milyen ehető dolgot termeszthetnél. Aztán elragad a hév, hogy önellátó erkélygazdává válj és teletolod spenóttal, céklával, fűszernövényekkel és falra futtatott uborkával az egészet. De ez nem elég, még mindig többet akarsz, még mindig különlegesebbet. És ekkor jön a felismerés: zöldségekből és fűszerekből is vannak különlegességek.  Ha ezeken a szakaszokon végigmentél már és itt tartasz, ajánlok neked néhány, általam már kipróbált, erkélyen garantáltan beváló fűszert. Ezek a fűszerek a

Búzafű - a csodaszer

  A klorofill folyékony napfény. Nem tudom, hol hallottam ezt először, talán valamelyik egyetemi órán. És azóta mindig itt motoszkál a fejemben, ha meglátok egy zöldlevelű növényt.  Vegán vagyok és sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, de ha a zöld színű levelek jönnek szóba, valahogy mindig elszomorodok, mert tudom, hogy minél több zöldet kellene a szervezetembe juttatnom, de elég nehéz kivitelezni. Egyrészt nagyon nagy mennyiséget kellene elcsócsálni, ami igen hosszú ideig tartana, másrészt vannak olyan levelek, melyeknek a rostjait szinte lehetetlen komolyabb fogínygyulladás vagy rágóizomgörcs nélkül elrágni.  Erre találták ki a turmixokat és a préselt leveket. A kettő között az a különbség, hogy a turmix az egész növényt tartalmazza a rostokkal együtt, a lé viszont tisztán a növények kipréselt leve. Ez kell nekünk a búzafűből is, mert a rostjai olyan erősek, hogy nem bírna vele az emésztőrendszerünk.  Na de rátérve a búzafűre: ez tipikusan tehénkaja. Nem tudom, ki próbált m