Az elmúlt időszak tökéletes volt arra, hogy az emberek elkezdjék kreatív oldalukat megismerni. Elindult egy házi kenyérsütés hullám, főleg kovászos kenyér képek keringtek a közösségi oldalakon. Én akkor kimaradtam ebből az őrületből, mivel engem nem érintett a "maradj otthon" utasítás. De most, hogy egy nehéz időszakon vagyok túl, mégis arra vetemedtem, hogy újra megpróbálkozzak a kovászos kenyér házilag történő elkészítésével.
Igen, megint. Ugyanis már jópár éve volt egy ilyen őrület, akkor még Budapesten éltem és nagyon új volt ez a kovászos kenyér dolog. Belevágtam, de mivel elsőre sikerült elrontani (azóta sem tudom, mivel), abba is hagytam a próbálkozást. A receptre már nem is emlékszem. Lényegtelen is, azt hiszem :)
Az első kenyér, ami azért egy valamire jó: olyan lapos, hogy lehet vele kacsázni...
Végül ezen felbuzdulva találtam egy nagyon jó kis kovászos lángos receptet, talán ez lett a legjobb az összes próbálkozás közül. Ennek a hozzávalói: 100g kovász, 250g liszt 1,5 dl víz, kb. 5g só, olaj. A recept eredetileg azt írja, hogy a kovászt először a vízzel kikeverjük, majd mehet bele az olaj kivételével minden (az majd külsőleg alkalmazandó), de én a sót később raktam bele kicsit, miután a többivel összekeverve pihent egy kicsit a tészta. Aztán pihentettem egy órát letakarva, beolajozva, végül kis gömbökre szaggattam, és azokat is pihentettem. Lángos formát közvetlenül sütés előtt alakítottam ki, elég könnyen kiszakad a közepe, így óvatosan kell csinálni. Forró olajban a szokásos módon kisütöttem.
Kovászos lángos
Szóval ezek voltak az előzmények. Ennek az utolsó remek emléknek köszönhetően újra nekiálltam a kovászolásnak. Sajnos az első adag kovászról kiderült, hogy nem elég jó. Nagy nehézségek árán sikerült szereznem teljes kiőrlésű rozslisztet, amitől a kovász megtáltosodott, így végül sikerült egy csodás kis kenyérkét sütni belőle. A második próbálkozás jött be, azóta sütöttem még kétszer, de sajnos egyik sem lett olyan jó.
A nyertes verzió hozzávalói (Szabi a Pék videója alapján): 350g TBL120 liszt, 100g teljes kiőrlésű búzaliszt, 3dl langyos víz, kb. 10g só, 150g kovász. Teljesen a videó alapján készítettem, így le sem írom. A sütésnél azt vettem észre, hogy nekem 3-4 perccel korábban ki kellene vennem, de így sem égett meg.
A jól sikerült teljes kiőrlésű kovászos kenyér
Remek dolog saját kenyeret sütni, főleg, ha tudja az ember, hogy mit tesz bele. De valójában Néhány hét próbálkozás után átálltam másra, mert valószínűleg a kézzel dagasztásnál elrontom és így túl tömör lesz. De alkalmanként biztosan visszanyúlok még ehhez a recepthez és videóhoz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése